Kummelitee on kõige populaarsem taimetee. Maitsev jäätee või kuum kummelitee on ideaalne viis stressi vähendamiseks. See kuldne ürt on parim kaaslane ärevuse leevendamiseks.

Kummel on üks enim tarbitavaid taimeteesid maailmas. Kummeli on kasutatud sajandeid alates iidsetest egiptlastest ja iidsetest kreeklastest. Ja seda mõjuval põhjusel.

See on tuntud oma võime tõttu tekitada lõõgastustunnet ja leevendada stressi. Kuna kummel on stressi maandav, leevendab see ka lihaspingeid ja ärevust.

MIS ON KUMMEL?

Kummel on väike õitsev üheaastane rohttaim mis kuulub karikakra perekonda. Seda võib kasutada nii värskelt, kui ka kuivatatult. Taim on õrn, kuid tõhus abivahend stressi leevendamiseks.  Lisaks looduslikule rahustavale toimele on see ka spasmolüütiline, põletikuvastane ja antibakteriaalne.

Võib-olla arvate, et olete varem kummeliteed joonud ja te pole kunagi neid asju kogenud. Kui see nii on, on sellel põhjused.

Tõenäoliselt ei ostnud te puhast kummeliteed, vaid pigem supermarketi kaubamärgiga teed, mis kasutavad kuntslike maitseaineid.

KAS KUMMILITEES ON KOFEIINI?

Ei. Kummelitees ei ole kofeiini. Kummel on ravimtaim ja kummelist valmistatud teed nimetatakse tisaaniks.

KUIDAS KASVATADA KUMMELIT

Kummel on üheaastane taim, mis kasvab peaaegu kõikjal. Seda on lihtne kummeliseemnetest kasvatada. Ka kummeli taimed külvavad ise ennast üsna vabalt. See on lühiealine taim, Seemneid võib külvata nii varakevadel aprilli lõpus kui sügisel augusti lõpus – septembri alguses.

Parim on kummelit korjata õitsemise kõrgperioodil. Ideaalne on hiline hommik enne kuumust. Valige täielikult avatud lilled ja pigistage või lõigake varre ülaosas lillepea. Kummelit tuleks kuivatada edaspidiseks kasutamiseks.

KUIDAS TEHA KUMMILITEED?

Parim taimetee on valmistatud kõrgema kvaliteediga kummelist. Kõrgeima kvaliteediga kummelitee on lilleline ja kuldne.

NB! Soovi korral võib mee jätta retseptist välja, mulle meeldib meega maiustada, kuigi kvaliteetsel kummelil pole mõru maitset. Valmistada võib retsepti järgi ka kuuma teed (jättes jää retseptist välja).

Ühe toreda kummelitee retsepti soovitused leia siit 👇