Kevade terviseteed: mida juua, et turgutada organismi?

Kevad on aina rohkem end meile näitamas ning seoses kogu looduse ellu ärkamisega vajab ka meie organism erilisemat tähelepanu. Seljataha on jäänud pikad pimedad talvekuud ning turgutus võib olla üsna vajalik nii kehale kui vaimule. Sageli on inimeste tujud ning enesetunne seotud ka ilma ning välise keskkonnaga, mis tähendab, et kevade muutlike ilmadega seoses peame leidma mingisugust toetust – selleks, et olla produktiivsed, energilised ning hea tervise juures. Üks efektiivne viis organismi turgutamiseks ja seejuures ka kevadsoojuse tuleku tähistamiseks on erinevate teede nautimine, mis lisaks heale maitsele pakuvad tervisega seotud eeliseid. Lisaks leiad valikust ka ühe alternatiivi kommidele, mis mõjub organismile justkui tõeline vitamiinipomm!

Siit leiad erinevaid valikuid, mis aitavad liikuda talveunest energilisemalt edasi kevade poole.

FOOKUS

Mõnusalt ergutav tee, mille koostises leiad rohelise tee Sencha, ingveri ning sidrunheina, mis üheskoos aitavad Sul saavutada paremat keskendumist ning mängivad olulist rolli meelte äratamisel. Sageli tunneme, et kevadel on keeruline leida endas motivatsiooni ja energiat kohustustega tegelemiseks — just siin tuleb ülaltoodud kombinatsioon täie jõuga appi, andes lükke produktiivsema tegutsemise poole. Kui tunned, et päev on stressirikas ja väsitav, siis ingveriga tee aitab vastu pidada väsimusele, suurendades seejuures energiat, et Sa tunneksid end vaatamata kõigele tegusa, rõõmsa ja tugevana. Sea oma siht ja energia paika Fookuse tee abiga!

KUMMEL

Kevadväsimus võib tekkida nii mõnelgi, sageli liiguvad ringi ka erinevad viirused ning külmetus on kiire tulema. Seetõttu on just nimelt kummel vajalik tervisesõber Sinu teetassis, mõjudes organismile eriti hästi! Kas teadsid, et kummel aitab rahustada meeli, toetada vaimset ja füüsilist heaolu ning aitab kaasa heale une kvaliteedile, lisaks toetades ka immuunsüsteemi — nii palju häid asju ühest kohast!

MÜNDINE SIDRUN

Tõeliselt turgutav ning maitsev kombinatsioon sidrunheinast, omaenda ürdiaiast pärit piparmündist ning ehtsatest stevia lehtedest. Piparmünt on tuntud kui tervise turgutaja ning seda kasutatakse erinevatel viisidel mitmete tervisemurede puhul — seejuures on piparmünditee ideaalne variant nii vaimse kui füüsilise tervise ellu äratamiseks kevadel, oma mentooli sisalduse tõttu, eriti,  kui sinna lisab veidi särtsu sidrunhein oma meeldiva sidruni maitsega!

MÜNDINE JÕHVIKAS

Koos särtsu andva mündiga leiab selles tees mõnusas koguses maitsvaid jõhvikaid, mis lisaks meeldivale maitsele on ka organismile kasulikud. Kas teadsid, et jõhvikal on lisaks heale maitsele ka palju immuunsüsteemi positiivselt mõjutavaid tegureid? Näiteks on jõhvikas looduslik antioksüdant – kaitseb meie organismi oksüdatiivse kahjustuse eest, sisaldades palju bensoehapet ning C-vitamiini ja kaaliumi.

MÜNDINE MUSTSÕSTAR

Ka selle tee puhul on salajane aspekt justnimelt külmkuivatatud mustsõstrad, mis annavad teele marjase ja mõnusalt värskendava maitse. Lisaks annab veidi särtsu juurde ka piparmünt, mis kevade saabudes on igati kasulik tervisele. Mustsõstar pakatab C-vitamiinist, mis omakorda aitab kaasa normaalsele energiavahetusele, närvisüsteemi talitlusele, normaalsetele psühholoogilistele funktsioonidele ning aitab vähendada väsimust ja kurnatust, mida kevade puhul võime sageli tunda.

KÜLMKUIVATATUD JÕHVIKAD

Lisaks ülaltoodud teedele on kasulik mõelda ka külmkuivatatud jõhvikate peale. Neid marju võib leida nii meie teede koostisosadest kui ka niisama eraldi pakkidena, mis tähendab, et need on ideaalsed alternatiivid ka erinevatele kommidele. Külmkuivatamine on parim variant selleks, et jääks alles pea 100% marja enda toiteväärtusest, lõhnast, värvusest ja maitsest, seejuures on külmkuivatatud jõhvikad kehale ka väga väärtuslik toortoit. Eelmise tee tutvustuses nägime, kuidas jõhvikas on tõeline vitamiinipomm, mis aitab kaasa meie füüsilisele heaolule, toetades meie immuunsüsteemi. Perfektne variant endaga kaasa võtmiseks pikemal päeval, et vahel mõni amps marju süüa – need kaaluvad tõesti väga vähe, kuid see eest annavad just Sulle vajalikul hetkel suurel hulgal tervislikku energiat. 

Tõenäoliselt panid tähele, et mitmed meie teed sisaldavad piparmünti. Toome välja, miks on piparmünt Sulle kasulik:

  1. Aitab seedehäirete, gaaside ja kõhukrampide korral.
  2. Toetab tervislikku seedimist.
  3. Pakub kõdituse korral leevendust kurgus ja neelus.
  4. Seotud hingamisteede tervisega ning omab rahustavat toimet kõrile, neelule ning häälepaeltele.

Koos erinevate marjade ning muude maitsetega moodustatakse mõnus kombinatsioon, mis on ühtaegu nii maitsev kui organismile kasulik. Kevadperioodil on sobiv teha endale tassike teed igal hetkel – pole halba aega tee joomiseks, eriti, kui see on täis kasulikke omadusi ja häid maitseid. 

Kevadilmad meie ümber võivad olla väga erinevad ja salakavalad ning seepärast on oluline hoida kontrolli all seda, mis on meie võimuses — meie enda tervis ja heaolu! Lisaks on oluline pöörata ka tähelepanu sellele, mida toiduna enda kehale anname ning kuidas hoida kõike võimalikult värske ning kvaliteetsena, just seetõttu on  mõistlik üle vaadata oma teevarud ning vajadusel neid täiendada. Turgutades piisavalt oma vaimu ja keha saame kiiremini ning efektiivsemalt sammuda edasi päikesepaistelise kevade ning produktiivsuse suunas, jättes seljataha väsimuse, külmetused ning motivatsioonipuuduse. 

Teejoomine on ka tore koosviibimise osa ning siin on märk Sulle korraldada oma lähedastega üks mõnus teeõhtu, millega üheskoos turgutada tervist ja vaimu ning võtta korraks kevade keerises aeg maha. Head maitsed ja toredad emotsioonid on need, millest positiivsuse ning värske energia ammutamine on imelihtne!

Oma teevarude täiendamist saad teha siin: https://teetalu.ee/pood/.