Kas inimene peab kauem vastu ilma toiduta või ilma uneta? 11 nippi parema unekvaliteedi saavutamiseks.

Keskmine inimene veedab magades kolmandiku oma elust. Kui nüüd mõtlema hakata, on see täiesti aukartust äratavalt pikk aeg. Hea ja kosutav ööuni laob omakorda vundamendi ülejäänud 2/3 ärkvel veedetud elu kvaliteedile. Unetervis mõjutab nii meie vaimset kui ka füüsilist heaolu ning selle olulisust ei saa alahinnata. Ebapiisav uni võib halvendada meie otsustusvõimet, kontrolli emotsioonide üle, keskendumisvõimet ja üldist heaolutunnet ning suurendada mitmete terviseprobleemide riski, sealhulgas südamehaiguste, dementsuse ja diabeedi riski.

On kindlaks tehtud, et inimene suudab kauem vastu panna toidu puudusele kui kannatada une puudust. Tundub esmapilgul uskumatu, aga samas rõhutab veelgi une olulisust meie keha ja vaimu jaoks.

Kuidas mõjutab uni meie keha?*

  • Meie rakud on pidurdusseisundis ning saavad päevasest koormusest taastuda.
  • Ka elundid töötavad uneajal väiksema pingega, mis võimaldab neil regenereeruda – lihased lõdvestuvad, ainevahetus ja näärmete töö aeglustub.
  • Hingamine muutub rahulikumaks ja on 18-20 korra asemel ainult 14-15 korda minutis.
  • Südamelöögid aeglustuvad ning on täiskasvanul langenud 70-lt 60-le ja lastel 100-lt 89-le.
  • Üldine keha temperatuur langeb umbes poole kraadi võrra.

Kuidas mõjutab uni meie enesetunnet?

Une kvaliteet sõltub suuresti sinu toitumise tervislikkusest ja füüsilisest aktiivsusest, kuid samal ajal mõjutavad need omakorda sinu une kvaliteeti ning kõiki päevaseid otsuseid ja tegevusi. Lihtsalt öeldes võib see luua negatiivse nõiaringi. Seega on selge, et une kvaliteet mõjutab meie elu oluliselt rohkem, kui esmapilgul võiks arvata.


Kui oled liiga vähe maganud, kulgeb päev kui vati sees ning vaimne võimekus on kordades aeglasem. Une puuduse tagajärel soovib keha kompenseerida energia puudujääki ja väga kergelt satub suhu seda, mida sinna ideaalis võimalikult vähe jõuda võiks – kõrge kaloraažiga rasvased ja magusad toidud, mis annavad väsinud kehale küll korraks kiire energialaksu, aga samas veresuhkru langedes tuleb nälg peale söömist sama kiirelt tagasi. Kui sinu ööuni ei ole olnud kosutav, ei vea sind ka härjarakendiga trenni, rattaringile või jooksurajale. Ainuke asi, mida tahaks teha, on kõhutada Netflixiga diivanil.

Tunneta iga lonksuga, kuidas Hea Une tee sind lõõgastab ja valmistab su keha ette kosutavaks ööuneks.

Piisava ööune järel peaksid end tundma väljapuhanuna. Erinevad uuringud näitavad, et keskmine täiskasvanud inimene vajab väljapuhkamiseks 7-8 tundi rahulikku ööund, kus rolli ei mängi vaid une pikkus, vaid samamoodi magatud tundide kvaliteet. Kui sa magad küll vajaliku arvu tunde, kuid ärkad öö jooksul mitu korda üles, ei anna see hommikul sama energilist tunnet nagu pidev ja katkematu uni.

Vaata endale korraks ausalt otsa

Aga nagu ikka: kõik me oleme unikaalsed ja erinevad, mõnele piisab viiest-kuuest tunnist, teine vajab aga vähemalt 10 tundi, et end väljapuhanuna tunda. Jälgi magatud tundide arvu ja ärgates oma enesetunnet, et leida enda jaoks ideaalne uneaja pikkus.

Kui tunned end hommikul ikka väsinuna, on aeg sügavamaks analüüsiks:

  • Mitu korda ma öösel ärkasin?
  • Mis kell ma magama läksin?
  • Millal ja mida ma õhtul sõin või jõin?
  • Kas kasutasin voodis nutiseadmeid?
  • Kas andsin endale piisavalt vaimset ja füüsilist koormust päeva jooksul?
  • Kas järgisin kindlat magamamineku ja ärkamise aega?

Une-uurijad väidavad, et regulaarsed magamaminemise- ja ärkamise ajad (7 päeva nädalas) aitavad kehal bioloogilise kella õigesse rütmi saada, mis omakorda soodustab head und õhtul ja tagab hommikul värske ärkamise.

Kofeiin – üks halva ööune võimalikke põhjustajaid

Üks võimalik unesegaja on kofeiin. Kofeiin stimuleerib keha kesknärvisüsteemi ning võib põhjustada raskusi uinumisel, tekitada unekatkestusi, vähendada magatud aja pikkust ning vähendada oluliselt une kvaliteeti. On täheldatud, et kofeiinil on seda tugevam mõju, mida vanemaks inimene saab. Noortel võib kofeiinil olla vähem mõju unele, kuid vanemaks saades suureneb selle mõju oluliselt.

Kofeiinivaba Keskendumise tee on alternatiiv kohvile: looduslikult ergutav segu, mis aitab hoida fookust.

11 nippi paremaks uneks:

  1. Pane paika kindlad magamaminemise ja ärkamise ajad
  2. Kujunda endale magamamineku rituaal
  3. Kui tunned end väsinuna, tee päeval lühike uinak
  4. Vähenda alkoholi tarbimist (alkohol vähendab kasuliku ja sügava REM-une osakaalu)
  5. Ära liialda kofeiinirikaste jookidega (eriti päeva teises pooles)
  6. Ära söö õhtul kõhtu liiga täis
  7. Anna kehale füüsilist koormust (aga mitte liiga õhtul)
  8. Kasuta naturaalsetest materjalidest, nö hingavat voodipesu-tekki-patju
  9. Magamistuba olgu õhutatud ning pigem jahe kui liiga soe
  10. Magamistoas olgu pime ja vaikne (nii hakkab keha tootma hormooni melatonin, mis reguleerib ööpäevarütmi ja uuendab keha rakke)
  11. Ära tegele voodis nutiseadmetega või tööga

Teerituaal une parandamiseks:

Lisaks üldistele soovitustele võib õhtune teerituaal oluliselt kaasa aidata heale unele. Tee valmistamine ja nautimine enne magamaminekut võimaldab võtta vajaliku hetke endale, lõõgastuda ning vabaneda päeva jooksul kogunenud stressist ja pingetest, mis muidu võiksid öisele unele mõju avaldada. Lisaks annab see kehale ja vaimule märku, et on aeg valmistuda kosutavaks puhkuseks. Erinevatel taimsetel teedel on tugev rahustav toime, mis aitab luua paremat unekvaliteeti. Teerituaal on suurepärane viis enda eest hoolitseda ning looduslik ja tervislik vahend, mida kasutada une parandamiseks. Hea une teerituaaliks sobivad Põjala Teetalu teedest eriti hästi näiteks Hea Une tee, Meelerahu ja Tasakaal, Vaarikas Kummeliga ning Kummeli tee, mis kõik mõjuvad rahustavalt ja aitavad leida sisemist tasakaalu, et päev kaunilt kokku võtta.

Ehtsate külmkuivatatud marjadega Vaarikas Kummeliga vallutab südamed ja rahustab meeled.

Kasutatud allikad:

  • www.worldsleepday.org
  • *https://www.tlu.ee/opmat/ka/Taastvahendid_II/mis_toimub_une_ajal.html