Kõik, mida tahad teada kummeliteest!

Teekummel on läbi aegade olnud iga hästivarustatud teekapi üks alustaladest ning kummelitee on üks kõige populaarsemaid taimeteesid läbi ajaloo. Kummelit on kasutatud sajandeid alates iidsetest egiptlastest ja kreeklastest ning tänapäevalgi on ta Tartu Ülikooli ravimtaimede uurija Janne Sepa sõnul kõige populaarsem ravimtaim Eestis.

Pane korraks silmad kinni ja mõtle õitsvale kummelivälule. Mis on esimene asi, mis meenub, kui kummelile mõtled? Just täpselt: teekummeli kõige iseloomulikumaks tunnuseks on tema tugev lõhn, millega seostub kindlasti nii mõnigi lapsepõlvemälestus…

MIS ON KUMMEL?

Kummel on väike õitsev üheaastane rohttaim, mis kuulub karikakra perekonda. Seda võib kasutada nii värskelt, kui kuivatatult. Taim on õrn, kuid tõhus abivahend stressi leevendamiseks. Lisaks looduslikule rahustavale toimele on kummel spasmolüütiline, põletikuvastane ja antibakteriaalne.

KUIDAS KUMMELIT KASVATADA JA KORJATA?

Kummel on üheaastane taim, mis kasvab peaaegu kõikjal. Seemneid võib külvata nii varakevadel aprilli lõpus kui sügisel augusti lõpus – septembri alguses.

Parim on kummelit korjata õitsemise kõrgperioodil. Ideaalne on hiline hommik enne kuumust. Vali korjamiseks vaid täielikult avatud õied. Õite noppimine on väga ajamahukas töö. Lisaks on õite kuivatamiseks vaja palju ruumi ja õigeid tingimusi.

Meie teekummel kasvab mürgivabalt Põlvamaa metsade ja niitude vahel, eemal suurematest teedest ja tööstustest. Mahedalt kasvanud teekummel pakub sulle palju rikkalikumat maitsebuketti. Õige korjeaeg ja kuivatamistemperatuur tagavad teekummeli suure aroomainete sisalduse ning lühike tarneahel teesegu maksimaalse värskuse.

Meie teekummel kasvab ilma kunstväetisteta, mahedalt Põhjala Teetalu põldudel.

VÕIMSA JA VÄEKA KUMMELI MÕJU TERVISELE:

  1. aitab kaasa optimaalsele lõõgastusele,
  2. aitab toetada vaimset ja füüsilist heaolu,
  3. aitab kaasa normaalsele unele ja säilitada tervislikku und,
  4. toetab immuunsüsteemi.

KAS KUMMILITEES ON KOFEIINI?

Ei. Kummelitees ei ole kofeiini. Kummel on ravimtaim ja kummelist valmistatud teed nimetatakse tisaaniks.

Mis on Põhjala Teetalu kummelitee kvaliteedi saladus?

👉🏻 Eestimaine, meie oma põldudel mahedalt kasvatatud teekummel. Kas teadsid, et ÖKO teekummel pakub sulle palju rikkalikumat maitsebuketti?

👉🏻 30 aastat armastust tee vastu. Kogemus on meile andnud teadmise, millal on teeürtide parim võimalik korjeaeg ning sobivaim kuivatustemperatuur, et tagada teekummeli võimalikult suur aroomainete sisaldus. Kuna teekummel tuleb meie endi põldudelt, ehitasime Põhjala Teetalu maadele ka kuivati, et võimalikult lühike tarneahel säilitaks teesegu maksimaalse värskuse. Nii et peaaegu põllult püramiidkotti. 🙂

👉🏻 Käsitsi eemaldatud umbrohi, et saaksid nautida parima võimaliku kvaliteediga teed.

👉🏻 Säilitamistingimused, mis tagavad meie teesegude parimad võimalikud maitse- ja lõhnaomadused.

👉🏻 Teekummelis on aroomainete sisaldus väga kõrge ja seetõttu võib liiga kange kummelitee joomine olla koormav maole. Just sellepärast jõuab Põhjala Teetalu teekummel sinuni funktsionaalses püramiidkotis, mis garanteerib, et igas teetassis on täpselt paikarihitud kogus teeürte, et pakkuda sulle parimat võimalikku maitsekooslust ja teekogemust.

Kuidas saab ÖKO teekummel kõige paremini sind toetada?

Kuidas Põhjala Teetalu rajaja Ly kummeliteed kasutab?

Ly jagab täna sinuga oma 30-aastastest teeürtidega tegelemise kogemusest tehtud tähelepanekuid:

“Mina proovin alati asjades positiivset poolt näha. Halba on lihtne näha, hea nägemiseks tuleb pahatihti veidi pingutada. Kui hakkame nägema positiivset, siis väheneb stress, emotsioonidehulk ning kontrollime paremini oma mõtteid, misläbi saame olla paremini iseendaga kontaktis, tervemad ja rõõmsamad.

Kui tunned end väsinuna, ületöötanuna, vajad puhkust. Kummel aitab sul lõõgastuda ja toetada sinu vaimset heaolu. Tunned end palju rahulikumana. Võib-olla isegi nii rahulikuna, et tuleb teha üks kosutav päevauni. 🙂

Ly meie talu põldudel.

Pingelisel ajal aitab kummelitee kaasa rahunemisele ja lahenduste leidmisele. Kui tunned, et emotsioonid kasvavad üle pea, aitab teekummel rahuneda ja rahunemine omakorda näha lahendusi. Võta see hetk iseendale ja joo üks tassitäis teed. Kvaliteetaeg iseendaga loob tihti arusaamise olukorrast ning aitab leida sisemise rahulolu. 

Õhtul loob tassitäis kummeliteed ideaalse aluse kosutavaks ööuneks. Kui oled puhanud, siis lähed uuele päevale kohe palju lootusrikkamalt ja rõõmsamalt vastu.”

NB! Teekummel võib harvadel juhtudel tekitada allergilise reaktsiooni. Ravimtaimeallergia risk on suurem neil, kellel on juba mingi ülitundlikkus, eelkõige õietolmuallergia. Jälgi oma reaktsiooni ravimtaimele – ka kergete allergianähtude ilmnemisel lõpeta kohe taime tarvitamine, sest allergia võib süveneda.