Ingver sügis-talvisel hooajal: 5 üllatavat kasutegurit!

Saame täna veidi lähemalt tuttavaks meie sügis-talvise asendamatu tervise-turgutaja, ingveriga.

Oled juba hommikul ärgates tundnud, kuidas keha vajaks hädasti kerget (või natuke tugevamat) raputust, et päriselt üles ärgata?

Talvine Tervis Ingveriga on täpselt õige tee terveks pikaks külmaks ja pimedaks talviseks hooajaks.

Enamus meist valab selle tunde peletamiseks endale tassi kohvi. Aga kas teadsid, et ka ingver on aastasadu olnud tuntud oma energiat andvate omaduste poolest. Ingverijuur sisaldab väärtuslikke eeterlikke õlisid, vitamiine, rauda, kaltsiumi ja muid olulisi mineraale ning mikroelemente, mis tugevdavad immuunsüsteemi. Lisaks leidub ingveris ka gingerooli, mis annab ingverile vürtsikalt terava maitse. 

Sellepärast panebki tassike kuuma ingveriteed hommikul su vereringe mõnusalt käima ja turgutab sind hellalt, aga kindlalt ülesse.

Kuidas ja millal ingver Euroopasse jõudis?

Ingver on Aasias maitse- ja ravimtaimena olnud teada-tuntud juba aastatuhendeid. Kuulus Hiina filosoof Confucius maitsestas väidetavaslt ingveriga kõiki oma toite, sest uskus, et ingveri igapäevane tarvitamine tagab pika eluea.

Selle osas, kuidas ja millal ingver Euroopasse jõudis, on erinevad allikad eri meelt. Ühes versioonis jõudis ingver siiapoole maakera 11. sajandil toimunud ristiretkede käigus. Teised allikad on jälle surmkindlad, et ingverit tutvustas Euroopale maailmarändur Marco Polu 13. sajandil. Igal juhul oli ingveri näol tegemist tõelise luksuskaunaga, mille eest tolleaegsed jõukad kaupmehed, ülikud ja aadlid olid valmis maksma väikese varanduse. [1]

Meie armastusega valminud, ehedate koostisainetega teesegud soovivad sind läbi pika ja pimeda aja toetada ning turgutada.

Miks ingveritee joomine sulle kasulik on:

  • Tugevdab immuunsust ja hingamisteede talitust: ingveritee tugevdab immuunsüsteemi tänu oma antioksüdantidele ja põletikuvastastele omadustele. Ingveritee vähendab külmetushaiguste riski ja toetab üldist tervist ja heaolu [3].
  • Seedimise toetamine: ingverit on traditsiooniliselt kasutatud seedimise soodustamiseks. Ingveritee leevendab seedehäireid, suurendab seedetrakti liikuvust ja vähendab kõhugaaside teket [2].
  • Põletikuvastane toime: ingveril on tugev põletikuvastane omadus. Ingveri aktiivsed ühendid leevendavad põletikku kehas ning vähendavad oksüdatiivset stressi ja kroonilist põletikku. [3].
  • Iivelduse leevendamine: ingveritee on tuntud oma võime poolest leevendada iiveldust ja oksendamist. [4].
  • Valuvaigistav toime: ingveril on looduslikud valuvaigistavad omadused. Ingveritee joomine leevendab valusid ja põletikke, näiteks menstruatsioonivalusid ja lihasvalu [5].

Allikad:

  1. Vikipeedia
  2. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-ginger-tea
  3. https://www.forbes.com/health/nutrition/ginger-tea-benefits/
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/ginger-tea-benefits
  5. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/ginger-benefits