Vaimne tervis pimedal ajal: kuidas hoida end erksana?

Pimeda aja saabudes võib meie vaimne tervis olla tugeva surve all. Pikad pimedad õhtud ja vähem päikesevalgust võivad mõjutada nii meie tuju kui üldist heaolu. Õnneks pakub teejoomine mitmeid nippe, mida kasutades saame end erksamana hoida ja oma vaimsele tervisele tuge pakkuda.

Loo endale isiklik tee-traditsioon, mis toetab nii keha kui vaimu.

Kas teadsid, et teejoomine ei paku vaid maitsenaudingut, vaid reaalselt toetab sind ja sinu (vaimset) tervist?

Teed on tuntud ja kasutatud juba aastatuhandeid. Teejoomisel on mitmeid tervisele kasulikke mõjusid. Toome välja vaid mõned:

  1. Tee nautimine on ajalooliselt sotsiaalne tegevus. Teejoomine võib olla suurepärane sotsiaalne kogemus, mida nautida koos sõprade või perega. Teejoomise kõrvale saab südant puistata, nalja visata, koos vait olla/naerda/nutta. Teejoomine loob teejoojate vahele tugevamad sidemed, tekitab kogukonda kuuluvuse tunde ja võimaldab näost-näkku suhelda, mida juhtub tänapäeva online’i kolinud suhtluses üha harvemini.
  2. Tee aitab “tahaks midagi head” nõiaringist välja murda. Ärevus või stress võivad tihti tekitada vastupandamatu soovi sirutada käsi millegi magusa järele, et end paremini tunda. Magusaga keha “hellitamine” võib aga kiiresti tervisele negatiivset mõju avaldavaks harjumuseks muutuda. Imeliselt maitsvat teed juues hellitad oma maitsemeeli, maandad oma keha ja vaimu ärevust + stressi ning väldid negatiivset mõju tervisele.
  3. Teel on rahustav toime. Paljud teesordid, näiteks piparmünt ja kummel, omavad looduslikult rahustavat toimet. Nende teede joomine aitab lõõgastuda, leevendada pingeid, parandada und, vähendada ärevust ja stressi ning saavutada sisemine rahu.
  4. Teel on rahulikku keskkonda loov mõju. Teejoomine on sageli seotud rahuliku ja rahustava keskkonnaga. Olles ümbritsetud vaikselt podisevast teekannust, ilusatest teetassidest, lõhnavatest teeürtidest, loome hubase atmosfääri, mis juba iseenesest aitab lõõgastuda ja vähendab stressi.
Kas teadsid, et Põhjala Teetalu e-poes on pea kõik teed saadaval ka perepakis? Imeline võimalus soetada talvine varu lemmikteed mõnusa hinnaga.

Teejoomise traditsioonid

Erinevatel kultuuridel on väga erinevad ja huvitavad teetraditsioonid, mis võivad olla vaimsele tervisele väga kasulikud. Toome välja paar näidet:

  1. Jaapani teetseremoonia: Jaapanis on tuntud traditionaalne teetseremoonia, mida nimetatakse Chanoyuks. See kuulus tseremoonia keskendub täielikule kohalolule ja teadlikkusele. Tseremoniaalne tee valmistatakse ja serveeritakse täpselt kindlaksmääratud etappides. Tee-tseremoonia aitab luua keskendumist ja sisemist rahu.
  2. Hiina gongfu tee valmistamine: Hiinas on gongfu tee valmistamine pikaaegne traditsioon, mis hõlmab teelehtede korjamist ja serveerimist spetsiaalsetes teejoomise komplektides. Gongfu tee valmistamine võimaldab joojal pühenduda hetkele, keskenduda tee maitsele, aroomile ja värvile, aidates samas leevendada stressi ja luua sisemist tasakaalu.
Meie pika ja pimeda aja üle-elamise lemmikteed saab e-poest ka komplektina soetada.

Meil ei ole kella viie teed, samovaride traditsiooni või Jaapani/Hiina teerituaale. Nii saamegi luua oma isikliku tee-traditsiooni, mis hoiaks, toetaks ja kannaks. Nuusuta, maitse, katseta ja leia enda jaoks see õige. Loo oma isiklik tee-traditsioon näiteks meie uute, funktsionaalse sarja teede abil. Valida saad nelja erineva funktsiooniga tee vahel: kaks toetavat taimeteed, üks lõõgastav marjatee ja üks looduslikult ergutav roheline tee. Lase armastusega valmistatud teel end toetada!

Sind toetava teevaliku leiad meie e-poest.

Mida meie kliendid funktsionaalsete teede sarja kohta arvavad?

“Hindan Põhjala teede puhtaid ja värskeid maitseid. Uus lemmik on Hea Une tee, mis enne magama minekut mõjub väga rahustavalt. Keskendumise tee puhul meeldib peale maitse ka see, et on kofeiinivaba.”

Anne-Mai

“Maitsev ja tõeliselt nauditav oli hea une tee. Meeldis ka fookuse tee. Varasemast kogemusest kiidan kaneelise kirsi teed, mis on imelise talvise maitsega.”

Merle

Iga tee on täpselt oma õige nimega. Fookuse tee rohelise tee nüansike annab kerge kofeiini hommikupoolikusse. Keskendumise tee puhul armastan seda ingveri särtsakust, mis kohe ergutab. Meelerahu tee marjasus on midagi hoopis teistsugust ja lõõgastab koheselt päevapingetest. Hea une tee sisaldab kõike, mis toob kiiresti une oma mõnusa sidrunise ja mündise maitsega.

Soovisin vähendada kofeiini tarbimist ja poleks kunagi uskunud, et taimeteed suudavadki sama ja isegi paremat efekti anda kui kohv. Imelised taimed ja nende kokkupanemise oskus!”

Annika

Tee nautimine on kui maitseküllane meditatsioon

Teejoomine on suurepärane viis hoida oma keha ja vaim erksana ja toetada vaimset tervist läbi pika ja pimeda aja. Rahustavad teesordid aitavad lõõgastuda ja vähendada stressi ning sotsiaalsed teetraditsioonid aitavad luua tugevamaid suhteid.

Võta aega tee nautimiseks ja leia enda jaoks sobiv teetraditsioon, et hoida end pimeduse saabudes vaimselt terve ja tasakaalus.

Allikad:

  • Mõju närvisüsteemile: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29371578/
  • Sotsiaalsed suhted ja vaimne tervis: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29936500/